Когато бях на четири, попитах майка ми дали и аз, подобно на

...
Когато бях на четири, попитах майка ми дали и аз, подобно на
Коментари Харесай

Възходът на пепеляшките

Когато бях на четири, попитах майка ми дали и аз, сходно на Пепеляшка, мога да се омъжа за принц. „ Може, само че обикновено принцовете се женят за кралски особи “, отговори тя. Това беше към 1978 г. и такива бяха откритите порядки. И въпреки отговорът на майка ми да постави завършек на дворцовите ми въжделения, сходни възгледи не са съумели да спрат цяла плеяда девойки, със благороден и незнатен генезис, да осъществят принцесините си упоритости, разчупвайки една по една догмите в най-консервативната монархия в Европа. Само две години след разговора с майка ми започва сагата, която ще промени британския кралски двор вечно.

Уолис Симпсън и Едуард VIII

Вероятно си спомняте филма „ Речта на краля “. А сещате ли се, че героят на Колин Фърт, принц Алберт, бъдещият крал Джордж VІ, в действителност в никакъв случай не е очаквал да седне на престола, затова не е и предполагал, че говорният му недостатък ще се окаже най-голямото предизвикателство в живота му. Но през 1936 г. неговият по-голям брат – Едуард VІІІ, абдикира, само 326 дни след коронацията си, поради желанието си да подписа брак с Уолис Симпсън, американка, която няма благородническа кръв. Но не неналичието на купа, нито американският й генезис е бариерата пред този брак.

Оказва се, че в Англия към този момент има прецеденти на кралски бракове с дами от „ простолюдието “, или както е признато да се споделя на британски – commoners. Това са херцогинята на Уиндзор, кралица Елизабет (съпругата на крал Едуард ІV, известна още като „ Бялата кралица “ или с моминското си име Елизабет Удвил) и небезизвестната Ан Болейн, втората брачна половинка на Хенри VІІІ. Когато Британската монархия приказва за commoners, това не значи автоматизирано, че тези хора нямат аристократична кръв, само че кръвта сама по себе си не е задоволителна, с цел да направи един брак династично равнопоставен – за това е належащо кралско родословие, или royal blood. Въпреки аристократичните си корени нито Елизабет Удвил, нито Ан Болейн отговарят на критерия за кралски произход, само че въпреки всичко браковете им се смятат за законни.

А казусът на Едуард VІІІ поражда от това, че Уолис Симпсън е към този момент с два брака зад тила си, единият от които е в развой на анулиране към датата на събитията. Англиканската черква разрешава повторна сватба, само че единствено при вдовство, а през 1936 г. и двамата някогашни съпрузи на госпожа Симпсън са още живи. Именно този факт я прави неприемлива за бъдеща кралица-съпруга, още по-малко пък за брачна половинка на главата на Англиканската черква. Поставен да избира сред „ любовта на живота си “ и трона, Едуард абдикира.

Има още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР